Jeśli ktoś zna mnie lepiej, wie, że nie umiem oprzeć się słodkościom. Od pewnego czasu nie tylko staram się je ograniczać, ale całkowicie wykluczyć z mojego menu. Nie jest to łatwe, dlatego próbuję zastąpić je zdrowszymi wersjami. I tak też powstała kakaowa tarta z moimi ulubionymi owocami. Nie chcę się chwalić, ale dawno nie jadłam nic tak dobrego! ;)


Składniki na spód:
– 300 g płatków owsianych
– 2 duże banany
– 50 g oleju kokosowego

Składniki na krem:
– 1 szklanka kaszy jaglanej
– 2 łyżki kakao
– 2 szklanki mleka bez laktozy
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 3 łyżki ksylitolu
– 3 łyżki wiórek kokosowych

Olej kokosowy rozpuszczamy na patelni. Płatki owsiane drobno mielimy w rozdrabniaczu lub malakserze. Banany miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Łączymy wszystkie składniki i zagniatamy je na jednolite ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C na opcję góra-dół i pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Kaszę jaglaną gotujemy przez ok.15 min (według instrukcji) w wodzie doprawionej łyżką kakao.
2 łyżki kakao dodajemy do 1/3 szklanki mleka i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy tę masę do podgrzanej pozostałej części mleka. Wiórki kokosowe mielimy w rozdrabniaczu. Dodajemy ksylitol, wiórki kokosowe, kaszę jaglaną oraz olej kokosowy. Gotujemy całość przez ok.10 minut aż trochę zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, czekamy chwilę aż odrobinę ostygnie i blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Masa powinna mieć konsystencję budyniu. Wylewamy ją na przestudzony spód i równomiernie rozprowadzamy. Dekorujemy owocami. Ja użyłam truskawek, malin i jagód. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok.2 godziny. Podajemy je ze startą gorzką czekoladą.

I nie mogę powiedzieć, że jest dobre… Jest po prostu przepyszne! :)

 

 

Podobne posty:

2 Replies to “FIT Tarta kakaowa z owocami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Inline
Inline