O burgerach mówi się, że są niezdrowe, że to fast food. Ale pamiętajmy – burger burgerowi nierówny. Ostatnio naszła nas na nie ochota, ale zamiast zamawiać gotowe, postanowiliśmy wypróbować przepis z jednej z naszych książek kucharskich. Powiem Wam jedno – niebo w gębie! :)

Poniżej znajdziecie dokładny przepis do przygotowania 4 sztuk. Uwierzcie mi, musicie tego spróbować :)

Składniki:
– filet z piersi kurczaka 360g
– bułki do hamburgerów 4 szt.
– ananas 4 plasterki (ok.100g)
– mix sałat z rucolą 80 g
– jogurt typu greckiego 6 łyżek (100g)
– papryka ostra 1/2 łyżeczki
– przyprawa curry 1 łyżeczka
– olej rzepakowy 1 łyżka
– czerwona cebula 1/2 szt. (ok.50g)
– sól
– pieprz

Filety umyj i przetnij na pół, żeby uzyskać cztery cieńsze kotlety, możesz je lekko rozbić tłuczkiem. Olej wymieszaj z przyprawą do kurczaka, odrobiną soli i pieprzu, natrzyj mięso, odstaw.
Jogurt wymieszaj z ostrą papryką i curry, cebulę potnij w piórka. Bułki przekrój.
Rozgrzej patelnię grillową (lub zwykłą), połóż plasterki ananasa i smaż je przez minutę z każdej strony, zdejmij, usmaż kotlety. Bułki podgrzej w piekarniku albo na suchej patelni, posmaruj jogurtem, ułóż porcję sałaty, potem grillowany filet z kurczaka, na nim plaster ananasa i kilka piórek cebuli.

Przepis pochodzi z Rodzinnej książki kucharskiej Kuroniów „Domowe Smaki”.

 

Podobne posty:

3 Replies to “Burgery jak z Jamajki”

  1. Linkuję do męża bo jest fanem burgerów. Ma nawet własny ranking, który mam nadzieję, niedługo wyjdzie poza Polskę. Może pokusi się o samodzielne wykonanie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Inline
Inline