Przyznaję się – uwielbiam pizzę! Nie oznacza to, że pozwalam sobie na nią przy każdej możliwej okazji, ale gdy już nachodzi mnie na nią ochota, zazwyczaj robimy ją sami w domu. Ostatnio odwiedzili nas przyjaciele więc postanowiliśmy zorganizować w domu festiwal pizzy! Jeśli jeszcze nie znacie przepisu na ciasto w wersji fit, koniecznie nadrabiajcie zaległości ;)

Ograniczyliśmy ilość kalorii przygotowując wyżej wymienione ciasto, natomiast składniki dodaliśmy po prostu takie, na które zwyczajnie mieliśmy ochotę. Oczywiście były warzywa, ale był także żółty ser czy salami ;) Mimo, że po ich spożyciu mogą pojawić się maleńkie wyrzuty sumienia, gwarantuję, że pizze w tych trzech wersjach są po prostu warte grzechu!

Składniki na ciasto:
– 4 łyżki otrębów owsianych
– 2 łyżki otrębów żytnich
– 2 łyżki otrębów pszennych
– 2 łyżki mąki kukurydzianej
– 4 łyżki serka homogenizowanego
– 50 g drożdży
– 2 jajka
– przyprawa do pizzy
– pieprz
– sól

Wszystkie składniki mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy w formę do pieczenia (u mnie silikonowa forma do tarty) i pieczemy około 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym i układamy na nim ulubione składniki. Gotową pizzę wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 minut, tak, aby wszystkie składniki sie podpiekły, a ser rozpuścił. Poniżej przepisy na 3 pyszne wersje pizzy:

Pizza z rukolą
– koncentrat pomidorowy
– ser żółty
– pieczarki
– cukinia
– pierś z kurczaka w plastrach
– rukola
– przyprawa do pizzy
– oregano

Pizza 3 sery

– koncentrat pomidorowy
– ser mozzarella w plastrach
– ser kozi
– niebieski ser pleśniowy
– przyprawa do pizzy
– czosnek granulowany
– oregano




Pizza na ostro
– sos ajvar
– ser mozzarella
– salami
– cebula
– papryczka chilli
– szczypiorek
– przyprawa do pizzy
– papryka słodka
– bazylia

 

Podobne posty:

13 Replies to “Pizza w 3 pysznych wersjach”

  1. Rukola jest dla mnie must have, jeśli chodzi o pizzę :) Lubię pizzę, ale tylko domową, z pełnoziarnistej mąki, z dużą ilością warzyw i świeżych dodatków – pycha! Chyba zrobię niebawem na obiad :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Inline
Inline