Gofry kojarzą mi się z latem, ale i ze smakiem dzieciństwa. Ich zapach poznam wszędzie! To jeden z tych deserów, których ciężko mi sobie odmówić. Najlepsze gofry to te chrupiące na zewnątrz, a puszyste w środku. Dziś mam dla Was sprawdzony przepis na gofry lepsze niż budki ;) Nie są to gofry bezglutenowe, ani nawet fit, ale gwarantuję Wam – są warte grzechu!


Składniki:
– 250g cukru
– 250g margaryny
– 500g mąki tortowej
– 250 g śmietany 18%
– 6 jajek
– 100 ml mleka
– 1 łyżeczka proszku o pieczenia
– 1 cukier waniliowy

Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Oddzielamy białka od żółtek. Łączymy żółtka z cukrem i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Małymi porcjami dodajemy mąkę, naprzemiennie ze śmietaną. Gdy masa będzie już bardzo gęsta, dodajemy margarynę. Następnie dodajemy mleko, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Gdy połączymy już wszystkie składniki, rozgrzewamy gofrownicę i zaczynamy ubijanie białek. Sztywną pianę dodajemy małymi porcjami i delikatnie mieszamy całość łyżką. Teraz możemy zacząć wypiekanie gofrów :) Ps. Pamiętajcie, by przed wylaniem masy, posmarować obie strony gofrownicy olejem.

Podobne posty:

11 Replies to “Sprawdzony przepis na Gofry”

  1. Uwielbiam dobre gofry! Twoje wyglądają cudownie. Powiedz tylko, ile takich kwiatów z serc wyjdzie z podanych składników? A i jaka moc ma Twoja gofrownica? Widziałam dziś, że w czwartek w Lidlu ma być gofrownice z takimi sercami 1200W. I myślę, czy kupić sobie. Marzy mi się już od dawna ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Inline
Inline