Granola to śniadaniowy przysmak miłośników zdrowego stylu życia. Zazwyczaj podawana z jogurtem naturalnym lub mlekiem. Jest też chętnie wykorzystywana do różnego rodzaju batonów, ciast i innych deserów. To mieszanka zdrowych składników, która wspomaga odchudzanie i pozwala zachować zgrabną sylwetkę! Domowa granola różni się od tej sklepowej przede wszystkim składem, bo przygotowując ją samodzielnie mamy pewność, że składać się będzie jedynie z naturalnych i zdrowych składników.

Granola jest bogata w błonnik pokarmowy, dzięki czemu przyspiesza przemianę materii, zapobiega dolegliwościom układu pokarmowego i pomaga w usunięcia toksyn z organizmu.

Przygotowanie domowej granoli jest bardzo proste i zajmuje bardzo mało czasu. Niskie koszty jej przyrządzenia są dodatkowym plusem, tym bardziej, że taka granola jest znacznie zdrowsza niż ta ze sklepu! Można ją podawać z jogurtem, mlekiem, suszonymi lub świeżymi owocami.

Składniki:

  • 150g płatków owsianych
  • 12g wiórków kokosowych
  • 30g orzechów laskowych
  • 50g płynnego miodu
  • 16g cynamonu
  • 10g masła
  • 15g gorzkiej czekolady
  • 20g żurawiny

Na patelni roztapiamy masło. Do miski wsypujemy płatki owsiane, posiekane orzechy laskowe, wiórki kokosowe i cynamon. Następnie polewamy to wszystko miodem i roztopionym masłem. Całość dokładnie mieszamy, a następnie równomiernie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Po upieczeniu dodajemy żurawinę i pokrojoną w małą kosteczkę gorzką czekoladę.

Gwarantuję – jest przepyszna!

 

 

Podobne posty:

10 Replies to “Domowa granola”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Inline
Inline